10 voordelen van spouwmuurisolatie

Vrijblijvend advies op maat ontvangen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. Vraag direct een gratis oriëntatiegesprek aan om de mogelijkheden te bespreken.

Wat onze klanten vertellen...

Daar zijn we trots op!

Otera Beoordeling Klanten

4.8 sterren van 5
Google & Trustpilot

10 voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een belangrijk aspect van het energie-efficiënt maken van uw huis. Het is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen en de energiekosten te verlagen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat spouwmuurisolatie precies is, waarom het belangrijk is voor uw huis en hoe het kan bijdragen aan het verduurzamen van uw woning.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie verwijst naar het isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw. Deze ruimte, ook wel de spouw genoemd, kan worden opgevuld met isolatiemateriaal om warmteverlies te verminderen. Het isolatiemateriaal vormt een barrière tegen de koude buitenlucht en voorkomt dat warmte naar buiten ontsnapt.

Het isolatieproces begint met het boren van kleine gaten in de buitenmuur van het gebouw. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal, zoals glaswol of EPS-parels, in de spouw geblazen met behulp van speciale apparatuur. Het materiaal verspreidt zich gelijkmatig in de spouw en vult alle holtes op. Na het isoleren worden de gaten in de muur weer netjes dichtgemaakt.

Waarom is spouwmuurisolatie belangrijk voor uw huis?

Spouwmuurisolatie heeft verschillende voordelen voor uw huis. Ten eerste verbetert het de energie-efficiëntie van uw woning. Door het verminderen van warmteverlies, hoeft u minder te stoken om uw huis warm te houden. Dit resulteert in lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot.

Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie voor een betere geluidsisolatie. Het isolatiemateriaal absorbeert geluidstrillingen en vermindert zo de geluidsoverdracht van buiten naar binnen. Dit kan vooral voordelig zijn als u in een drukke buurt woont of dicht bij een drukke weg.

Bovendien draagt spouwmuurisolatie bij aan een beter binnenklimaat. Het isolatiemateriaal houdt niet alleen de warmte binnen, maar ook de koude lucht buiten. Dit zorgt voor een constantere temperatuur in huis en voorkomt tocht. Hierdoor kunt u genieten van meer comfort in uw woning.

Hoe kunt u besparen met spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie kan u helpen geld te besparen op uw energierekening. Door het verminderen van warmteverlies, hoeft u minder te stoken om uw huis warm te houden. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op uw energiekosten, vooral tijdens de koude wintermaanden.

Hoeveel u precies kunt besparen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw huis, de isolatiewaarde van het materiaal en de huidige staat van uw spouwmuur. Over het algemeen kunnen huiseigenaren met spouwmuurisolatie tot wel 30% besparen op hun energierekening.

Om een beter idee te krijgen van de potentiële besparingen, kunt u een energieadviseur raadplegen. Deze professional kan een energie-audit uitvoeren en u adviseren over de beste isolatieoplossingen voor uw huis.

Welke voordelen heeft spouwmuurisolatie nog meer?

Naast het verbeteren van de energie-efficiëntie en het verminderen van geluidsoverlast, heeft spouwmuurisolatie nog andere voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het de waarde van uw huis kan verhogen. Een goed geïsoleerd huis is aantrekkelijker voor potentiële kopers en kan een hogere verkoopprijs opleveren.

Daarnaast kan spouwmuurisolatie helpen om vochtproblemen in uw huis te verminderen. Het isolatiemateriaal vormt een barrière tegen vocht en voorkomt dat het binnendringt in uw muren. Dit kan schimmelvorming en andere vochtgerelateerde problemen voorkomen.

Bovendien is spouwmuurisolatie een duurzame keuze. Door het verminderen van uw energieverbruik en CO2-uitstoot, draagt u bij aan een beter milieu. Het is een relatief eenvoudige en kosteneffectieve manier om uw huis te verduurzamen.

Hoe draagt spouwmuurisolatie bij aan het verduurzamen van uw huis?

Spouwmuurisolatie kan op verschillende manieren bijdragen aan het verduurzamen van uw huis. Ten eerste vermindert het uw energieverbruik, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Dit is vooral belangrijk in tijden waarin we streven naar een koolstofarme samenleving en de impact van klimaatverandering willen verminderen.

Daarnaast kan spouwmuurisolatie helpen om de vraag naar fossiele brandstoffen te verminderen. Door minder te stoken, vermindert u uw afhankelijkheid van olie, gas en andere niet-hernieuwbare energiebronnen. Dit draagt bij aan een meer duurzame en onafhankelijke energievoorziening.

Bovendien kan spouwmuurisolatie helpen om de levensduur van uw verwarmings- en koelsystemen te verlengen. Doordat uw huis beter geïsoleerd is, hoeft u minder te verwarmen of te koelen, waardoor uw apparatuur minder belast wordt. Dit kan leiden tot minder onderhoud en lagere vervangingskosten op de lange termijn.

Welke materialen worden gebruikt bij spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie worden verschillende materialen gebruikt, afhankelijk van de specifieke behoeften van uw huis. Enkele veelvoorkomende materialen zijn glaswol, steenwol, EPS-parels en PUR-schuim.

Glaswol en steenwol zijn populaire keuzes vanwege hun goede isolerende eigenschappen en brandwerendheid. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren. EPS-parels zijn lichtgewicht en hebben een hoge isolatiewaarde. Ze worden vaak gebruikt bij oudere woningen waarbij het belangrijk is om de spouw volledig op te vullen.

PUR-schuim is een ander veelgebruikt isolatiemateriaal. Het heeft uitstekende isolerende eigenschappen en kan in de kleinste hoekjes en gaatjes worden aangebracht. PUR-schuim vormt een naadloze isolatielaag en zorgt voor een optimale luchtdichtheid.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een relatief eenvoudig proces dat meestal binnen één dag kan worden voltooid. Het begint met het boren van kleine gaten in de buitenmuur van uw huis, meestal op regelmatige afstanden. Deze gaten dienen als toegangspunten voor het isolatiemateriaal.

Vervolgens wordt het isolatiemateriaal, zoals glaswol of EPS-parels, in de spouw geblazen met behulp van speciale apparatuur. Het materiaal verspreidt zich gelijkmatig in de spouw en vult alle holtes op. Na het isoleren worden de gaten in de muur weer netjes dichtgemaakt met cement of een ander geschikt materiaal.

Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde specialist in te schakelen voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Zij hebben de kennis en ervaring om het proces correct uit te voeren en ervoor te zorgen dat uw isolatie optimaal presteert.

Wat zijn de kosten van spouwmuurisolatie?

De kosten van spouwmuurisolatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van uw huis, het gekozen isolatiemateriaal en de staat van uw spouwmuur. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €15 en €30 per vierkante meter.

Hoewel spouwmuurisolatie een investering is, kan het op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren op uw energierekening. Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de potentiële besparingen en de verbetering van het comfort in uw huis.

Daarnaast zijn er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar die u kunnen helpen de kosten van spouwmuurisolatie te verlagen. Informeer bij uw gemeente of provincie naar eventuele subsidies of belastingvoordelen die u kunt benutten.

Hoe lang gaat spouwmuurisolatie mee?

Spouwmuurisolatie heeft over het algemeen een levensduur van 25 tot 40 jaar. Na deze periode kan het nodig zijn om de isolatie te vervangen of aanvullende isolatiemaatregelen te nemen. Het is belangrijk om regelmatig uw isolatie te controleren en eventuele problemen tijdig aan te pakken.

Hoewel spouwmuurisolatie weinig onderhoud vereist, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw gevel regelmatig wordt geïnspecteerd. Eventuele schade aan de gevel, zoals scheuren of losse voegen, kan de prestaties van uw isolatie beïnvloeden. Zorg ervoor dat eventuele reparaties tijdig worden uitgevoerd om de levensduur van uw isolatie te verlengen.

Hoe kunt u het beste een specialist vinden voor spouwmuurisolatie?

Het vinden van een betrouwbare en ervaren specialist voor spouwmuurisolatie is essentieel voor een succesvolle installatie. Hier zijn enkele tips om u te helpen de juiste specialist te vinden:

1. Vraag om aanbevelingen: Vraag vrienden, familie of buren die recentelijk spouwmuurisolatie hebben laten installeren om aanbevelingen. Zij kunnen u vertellen over hun ervaringen en u helpen bij het vinden van een betrouwbare specialist.

2. Controleer referenties: Vraag de specialist om referenties van eerdere klanten en neem contact met hen op om hun ervaringen te horen. Dit kan u helpen een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van het werk en de klantenservice van de specialist.

3. Vraag om certificering: Controleer of de specialist gecertificeerd is door een erkende instantie, zoals het KOMO-keurmerk of het InsulaCert-certificaat. Dit geeft aan dat de specialist voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en bekwaam is in het uitvoeren van spouwmuurisolatie.

4. Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij verschillende specialisten en vergelijk ze op basis van prijs, kwaliteit en service. Let op eventuele verborgen kosten en zorg ervoor dat alle benodigde werkzaamheden zijn opgenomen in de offerte.

5. Vraag om garantie: Zorg ervoor dat de specialist garantie biedt op het geleverde werk. Dit geeft u gemoedsrust en beschermt u tegen eventuele problemen in de toekomst.

Conclusie

Spouwmuurisolatie is een belangrijke investering voor uw huis. Het verbetert de energie-efficiëntie, verlaagt de energiekosten en draagt bij aan een beter binnenklimaat. Daarnaast kan het helpen om geluidsoverlast te verminderen, vochtproblemen te voorkomen en de waarde van uw huis te verhogen.

Als u overweegt om spouwmuurisolatie te laten installeren, is het belangrijk om een ervaren specialist in te schakelen. Zij kunnen u adviseren over de beste isolatieoplossingen voor uw huis en zorgen voor een professionele installatie.

Neem vandaag nog contact op met een specialist en ontdek hoe spouwmuurisolatie uw huis kan verbeteren. Investeer in de toekomst van uw huis en geniet van de vele voordelen die spouw muurisolatie met zich meebrengt. Door uw spouwmuren te isoleren, kunt u aanzienlijk besparen op uw energierekening, omdat de isolatie ervoor zorgt dat warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten blijft. Dit zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat, waarbij u minder afhankelijk bent van verwarming en airconditioning. Daarnaast draagt spouwmuurisolatie bij aan een lagere CO2-uitstoot, waardoor u ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu. Bovendien verhoogt spouwmuurisolatie de waarde van uw huis en verbetert het de geluidsisolatie. Aarzel niet langer en neem vandaag nog contact op met een specialist om te ontdekken hoe spouwmuurisolatie uw huis kan verbeteren.

FAQs

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het isoleren van de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning. Dit gebeurt door het inspuiten van isolatiemateriaal.

Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Er zijn verschillende voordelen van spouwmuurisolatie, namelijk:

 • Energiebesparing
 • Verbetering van het wooncomfort
 • Verhoging van de waarde van de woning
 • Verlaging van de CO2-uitstoot
 • Verlaging van de stookkosten
 • Verlaging van geluidsoverlast
 • Voorkomen van vochtproblemen
 • Verlenging van de levensduur van de gevel
 • Snelle en eenvoudige installatie
 • Terugverdientijd van 3 tot 5 jaar

Wat is de gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie?

De gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie ligt tussen de €15 en €25 per vierkante meter. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de oppervlakte van de te isoleren spouw.

Welke isolatiematerialen worden gebruikt bij spouwmuurisolatie?

Er zijn verschillende isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden bij spouwmuurisolatie, zoals:

 • Glaswol
 • Steenwol
 • PUR-schuim
 • EPS-parels
 • UF-schuim

Hoe lang duurt het om spouwmuurisolatie aan te brengen?

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie duurt gemiddeld 1 dag. Dit is afhankelijk van de oppervlakte van de te isoleren spouw en de bereikbaarheid van de gevel.

Is spouwmuurisolatie geschikt voor elke woning?

Nee, spouwmuurisolatie is niet geschikt voor elke woning. Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben vaak geen spouwmuur en kunnen dus niet geïsoleerd worden. Ook woningen met vochtproblemen of een slechte staat van de gevel zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie.

Hoe kan ik controleren of mijn woning geschikt is voor spouwmuurisolatie?

Je kunt controleren of je woning geschikt is voor spouwmuurisolatie door een inspectie uit te laten voeren door een isolatiespecialist. Deze kan met behulp van een endoscoopcamera de spouwmuur inspecteren en bepalen of deze geschikt is voor isolatie.

Hoeveel bespaar ik met spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie kun je gemiddeld 25% besparen op je stookkosten. Dit kan oplopen tot wel €600 per jaar, afhankelijk van de oppervlakte van de te isoleren spouw en het type isolatiemateriaal.

Hoe lang gaat spouwmuurisolatie mee?

Spouwmuurisolatie gaat gemiddeld 25 tot 30 jaar mee. Na deze periode kan de isolatie opnieuw aangebracht worden.

Kan ik subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor spouwmuurisolatie. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) of de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Daarnaast zijn er ook gemeentelijke subsidies beschikbaar.

Vrijblijvend advies op maat ontvangen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. Vraag direct een gratis oriëntatiegesprek aan om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

WhatsApp
Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Wat onze klanten vertellen...

Daar zijn we trots op!

Otera Beoordeling Klanten

4.8 sterren van 5
Google & Trustpilot

Ontvang onze zonnige e-zine in je brievenbus

Speciaal voor liefhebbers van verduurzamen

Volg met ons de laatste trends in groen en duurzaam nieuws. No worries, wij spammen niet en afmelden kan bij elk bericht dat je ontvangt. Schrijf je nu in!

Otera Adviesgesprek Medewerker

Op al je vragen een antwoord, zo geregeld!

Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Vul je naam, telefoonnummer en e-mailadres in en een besparingsexpert neemt binnen 1 dag contact op om je wensen door te nemen of plan zelf een adviesgesprek in.

* Verplicht veld